APS II

APS II  eli SCHMIDTin syndrooma

 

APS II on moninkertaisesti APECEDia yleisempi ja kaikkialla esiintyvä. Suomalaisia potilaita on tuhansia, ja heistä miehiä vain noin neljäsosa. Alttius sairauteen periytyy useiden geenien yhteisvaikutuksena. Joillakin ympäristötekijöillä lienee "laukaiseva" osuus sairauden ja sen osatautien ilmaantumiseen.

 

Tavallisimmat endokrinopatiat ovat I-tyypin diabetes eli insuliininpuutosdiabetes (miehillä yleisempi kuin naisilla), ominaisuuksiltaan vaihteleva kilpirauhasen autoimmuunitauti (naisilla tavallisempi, lukuun ottamatta kilpirauhasen liikatoimintaa, joka on yhtä yleinen molemmilla sukupuolilla), ja lisämunuaiskuoren vajaatoiminta eli Addisonin tauti (naispotilailla puolta yleisempi kuin miespotilailla). Lisäksi APS II:een kuuluu usein muitakin autoimmuunikomponentteja kuten valkopälvisyys, karvankato, mahalaukun limakalvon tulehdus, johon liittyy B12-vitamiinin imeytymishäiriö, maksatulehdus sekä munasarjatuho.

 

APS II:n diagnoosi edellyttää, että potilaalla on ainakin kaksi kolmesta autoimmuunitaudista (diabetes, Addisonin tauti, kilpirauhasen vajaatoiminta). Silti APS II saattaa olla kyseessä siinäkin tapauksessa, että potilaalla on vain yksi edellämainituista tautikomponenteista. Muiden komponenttien mahdollista ilmaantumista tulisi tällöin seurata potilaan veren vasta-ainemääritysten avulla. Seuranta koskee erityisesti Addisonin tautia sairastavia ja diabetespotilaita. Addisonin tauti on harvinainen, mutta kilpirauhasen häiriöt ovat yksittäisinä tauteina verraten yleisiä, erityisesti naisilla. Addison-potilailta on seurattava diabetes- ja kilpirauhasvasta-aineita. Diabetespotilailta on seurattava kilpirauhas- ja etenkin lisämunuaiskuorivasta-aineita, sillä Addisonin tauti voi ilmaantua rajunakin. Diabetes on useimmiten ensimmäinen endokrinopatia ja saattaa ilmaantua jo ennen 10 vuoden ikää.

 

APS II tautikomponentit ja niiden yleisyys:

 

Kilpirauhasen autoimmuunitauti 70%, naisilla yleisempi, paitsi hypertyreoosi
Sokeritauti 60%, miehillä yleisempi
Lisämunuaiskuoren vajaatoiminta 20%, naisilla yleisempi
Vitiligo 20 %
Katesolutuho, B12-vit. imeytymishäiriö 13 %
Munasarjatuho 10 %
Alopecia 6 %
Kivesten vajaatoiminta 5 %
Keliakia esiintyy, ? %
Kasvuhormonin vajaus harvinainen
Kuumeilu ja ihottuma harvinainen
Maksantulehdus harvinainen
Vaikea ummetus ei tietoa