Alopecia

Alopecia eli karvakato

 

Hiustenlähdön syynä on karvatuppien autoimmuunivaurio. Kaljuuntuminen voi alkaa pälvikaljuna. Se saattaa alkaa myös rajusti, jolloin hiukset ja muut­kin karvat lähtevät jopa muutamassa viikossa. Hiusten lähtö alkaa yleensä yllättäen ja sen ennuste on arvaamaton. Joillekin karvat kasvavat takaisin, mutta uusiutumisen taipumus on olemassa.

 

Tehokasta hoitoa ei ole olemassa. Sairausvakuutus korvaa kohtuullisen määrän peruukkeja.

 

 

 

 

Ote professori Jaakko Perheentuvan potilasohjeesta 2006:

Karvankato eli Alopesia


Karvankato (alopesia) johtuu karvan kasvuelinten, karvasipulien, autoimmuunituhosta  Hiustenlähtö voi olla nopeaa niin, että hiuksia irtoaa tukuttain. 
Joillakin potilailla hiuksettomat läiskät kasvavat ajan kuluessa umpeen, mutta toisilla tukka ja muukin karvoitus poistuvat täysin. Joskus ensimmäisenä tuhoutuvat kulma-karvat ja silmäripset. 

 

Mikään lääkitys ei ongelmaan tehoa, vaan hiuksettomuuden hoidoksi on tarjolla ainoastaan peruukki. Niitä tarvitaan useampia, ja ne on asianmukaisesti hoidettava. Useimmiten peruukkikustannukset korvataan lääkinnällisen kuntoutuksen puitteissa. Useat miespotilaat ovat valinneet näyttää kaljupäisyytensä kokematta siitä ongelmaa.