B 12-vitamiinin imeytymishäiriö

B12-vitamiinin imeytymishäiriö ja
Mahalaukun limakalvon tulehdus (autoimmuuni gastriitti)

APS I:ssa autoimmuunihyökkäys voi kohdistua mahan limakalvon kate- eli parietaalisoluihin, jotka tuottavat ruoansulatusta varten suolahappoa sekä ”sisäistekijää”, joka on välttämätön B12-vitamiinin imeytymiselle. B12-vitamiini on tärkeä nopeasti uusiutuvien solujen, kuten veren valko- ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Puutos aiheuttaa isopunasoluisen anemian ja hoitamattomana vähitellen vakavia peruuttamattomia hermojärjestelmä- ym. häiriöitä. Vaikeaan asteeseen edennyttä tautia kutsutaan pahanlaatuiseksi eli pernisioosiksi anemiaksi.

 

APS II:ssa esiintyvä gastriitti on mahalaukun limakalvon tulehdus, joka saattaa johtaa B12-vita­miinin imeytymishäiriöön. Vasta-aineiden ilmaan­tuminen vereen ilmaisee imeytymishäiriövaaran. Imeytymishäiriö todetaan seuraamalla verines­teen B12-pitoisuutta.

 

Tilanne normalisoidaan antamalla B12-vitamiinia ruiskeena lihakseen ja sitä uusitaan ylläpitohoidossa 2-3 kk:n välein.

 

 

 

Ote professori Jaakko Perheentuvan potilasohjeesta 2006:

 

B12-vitamiinin imeytymishäiriö (pernisioosi anemia)

B12-vitamiinin imeytymiseen ravinnosta tarvitaan mahan limakalvon katesolujen erittämää ”sisäistekijää” (Intrinsic  Factor, IF). Autoimmuunituho voi kohdata myös katesoluja. Seurantaan kuuluu kate(parietaali) solu-vasta-aineiden haku verestä ja tarvittaessa veren B12-vitamiinipitoisuuden mittaus; sen vähentyneisyys tulee todeta ennen kuin ilmaantuu anemiaa tai muita seurauksia.  B12-vitamiinin imeytymishäiriön hoito on helppo: sitä annetaan ruiskeena lihakseen, alkuun useammin ja ylläpitohoidossa 2-3 kk:n välein.