Maksatulehdus

Maksatulehdus eli autoimmuuni hepatiitti

 

Maksa, sisäelimistä suurin, sijaitsee oikealla pallean alla osittain kylkikaaren suojassa. Se on aineenvaihdunnan keskeinen elin ja samalla ruoansulatusrauhanen. Se tuottaa veren valkuaisaineita, varastoi glukoosia, poistaa myrkyllisiä aineita verestä ja osallistuu rasvojen ruoansulatukseen.

 

Maksa on myös altis autoimmuunihyökkäykselle. Maksatulehdus voi olla hyvin akuutti, voimakas ja hengenvaarallinen. APECED-potilailla se on useimmiten kuitenkin vuosia kestävä ja krooninen. Toisaalta tulehdusmerkit voivat olla lieviä ja loppua itsestään. Harvinaiseen vaikeaan hepatiittiin liittyy väsymys ja huonokuntoisuus, ihon keltaisuus, kutina sekä ripuli, ja se vaatii nopeaa sai­raalahoitoa. Hepatiitti ei näytä ilmaantuvan APECED-potilaille 20 ikävuoden jälkeen. Siihen saakka on seurattava maksaperäisen ALAT-entsyymin määrää veressä säännöllisesti.

 

Selvä immuunitulehdus edellyttää vuosia kestävän lääkehoidon, joka lamaannuttaa immuunijärjestelmän hyökkäystä. Näiden haittavaikutuksena lisääntyy alttius infektioille.

 

 

 

Ote professori Jaakko Perheentuvan potilasohjeesta 2006:


Maksantulehdus eli hepatiitti

Maksaperäisen ALAT-entsyymin määrää veressä tulee seurata säännöllisesti, sillä lieväkin maksasolujen vaurio ilmenee herkästi sen lisääntyneisyytenä. APECEDin maksantulehdus ei yleensä aiheuta mitään oireita, mutta voi vaarallisuutensa takia edellyttää pitkäaikaisen lääkehoidon. Lääkkeellä lamataan immuunijärjestelmää, jotta sen hyökkäys maksaa vastaan lieventyisi. Sen haittavaikutuksena lisääntyy alttius infektioille. Harvinaiseen vaikeaan hepatiittiin liittyy väsyneisyys ja huonokuntoisuus sekä silmänvalkuaisten kellastuminen, joskus ihonkin kellastuminen ja kutina. Se vaatii nopeaa sairaalahoitoa.