Korona COVID-19Apeced ja Addison- yhdistykselle uutta tietoa koronainfektiosta !

Hyvät yhdistyksen jäsenet,  

Monet jäsenenne ovat minulta kevään ja kesän mittaan tiedustelleet, miten suuri riski APECED (APS-1)- potilailla on sairastua koronainfektioon (COVID19) ja/tai sen vakavaan muotoon. Mitään aivan täsmällistä tietoa ei ole ollut saatavilla, kunnes nyt kaksi päivää sitten julkaistiin huipputason tieteellisessä Science-lehdessä oheinen laajaan kansainväliseen tutkimukseen perustuva artikkeli, jonka tulos on yksinkertaistettuna seuraava: 

Vaikean COVID19-keuhkokuumeen saaneista liki 1 000 potilaasta n. 10%:lla oli auto-vasta-aineita elimistön tuottamaa interferonia (IFN) kohtaan eli samanlaisia autovasta-aineita kuin mitä jokseenkin kaikilla APECED-potilailla on.  Sairastuneiden joukossa oli 3 alle 50-vuotiasta amerikkalaista APECED-potilasta, jotka kuitenkin lopulta selviytyivät tehohoidosta.

Interferoni on tärkeä välittäjäaine kun elimistö pyrkii tuhoamaan viruksen. Tämä COVID19-virus stimuloi IFN-vastetta huonommin kuin esimerkiksi influenssa A-virus ja ilmeisesti siksi nuo potilaan omat anti-IFN vasta-aineet kykenevät kumoamaan interferonin hyödyllisen vaikutuksen virusta kohtaan tässä COVID19-taudissa.   

Artikkelin kirjoittaneet lääkärit suosittelevat, että mikäli potilaalla on anti-IFN vasta-aineita - kuten siis APECED-potilailla on - tulisi vaikean COVID19-infektion hoidossa käyttää esim.  plasmafereesiä tai antaa beta-interferonia (jota kohtaan autovasta-aineita ei yleensä ole). 

Me olemme aiemmin tutkineet anti-IFN vasta-aineet kaikilta niiltä APECED-potilailta, jotka ovat antaneet suostumuksensa ja olleet mukana tutkimuksissamme. Osa on jo aiemmin saanut tulokset näistä, mutta annamme tietysti tiedon tuloksista kaikille sitä haluaville, sillä se on tärkeä tieto hoitavalle lääkärille, mikäli APECED-potilas sattuisi sairastumaan COVID19-infektioon.

Olemme nyt sopineet prof. Pärt Petersonin kanssa (yksi Science-artikkelin kirjoittajista ja yhteistyökumppanimme Tarton yliopistossa), että tarjoamme mahdollisuuden uuteen verinäytteeseen, josta tutkimme (ilmaiseksi) COVID19-vasta-aineet. Sen perusteella saa siis tiedon siitä, onko mahdollisesti kohdannut COVID19-viruksen vai ei. Aivan tuoretta infektiota tämä vasta-ainetesti ei pysty osoittamaan.

Postitamme ensi viikon aikana kaikille jo aiemmin tutkimusprojektiin suostumuksensa antaneille kirjeen, jonka kanssa voi mennä lähimpään laboratorioon antamaan pienen verinäytteen tuota koronavirus-vasta-ainetestiä varten. 

Mikäli et ole aiemmin ollut mukana APECED-tutkimuksessamme, ota yhteys joko allekirjoittaneeseen tai laboratoriohoitajaamme Alli Tallqvistiin, niin lähetämme tutkimuksen suostumuslomakkeen ja tarkemmat ohjeet verinäytteen ottamiseksi (jos määritetään sekä interferoni- että koronavirus-vasta-aineet): 

tai

Lopuksi: turvallista syksyä ja muistakaa aina kodin ulkopuolella liikkuessanne käyttää maskia ja pestä käsiä ahkerasti ! 

Ystävällisin terveisin,

Annamari Ranki, 

Professori, ylilääkäri
HUS Tulehduskeskus,
Iho- ja allergiasairaala
PL 160, 00029 HUS


******************************************************************************************************

Suomen Endokrinologiyhdistyksen tiedote COVID-19 -virukseen liittyen 15.3.2020

https://www.endo.fi/

https://www.endo.fi/tietoa-endokrinologisista-sairau/potilasohjeet/addisonin-tauti/

******************************************************************************************************

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n ohjeet riskiryhmille ja lapsille

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronavirustauti-milloin-on-hakeuduttava-hoitoon

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

******************************************************************************************************