Sokeritauti

Sokeritauti eli Diabetes mellitus

                               

Haima sijaitsee vatsaontelon yläosassa ja on sekä ruoansulatusrauhanen että insuliinia saarekesoluistaan erittävä umpieritysrauhanen. Insuliinieritys säätyy veren glukoosipitoisuuden mukaan. Kun suolesta imeytyy glukoosia, haima erittää insuliinia, joka ohjaa glukoosiylimäärän verestä energiavarastoihin. Kun veren glukoosi on paastotasolla, insuliinia ei erity. Jos haiman betasolut tuhoutuvat esim. autoimmuunihyökkäyksessä, insuliinia ei erity ja seurauksena on jatkuva hyperglykemia eli veren liiallinen glukoosipitoisuus. Glukoosin käyttö elimistön tarpeisiin ei onnistu ja energiatasapaino järkkyy. Munuaiset eivät pysty pidättämään kaikkea suodattamaansa glukoosia, vaan sitä hukkuu virtsaan suurentaen virtsan määrää. Tällöin menetetään runsaasti vettä ja suolaa. Tila on tyypin I eli insuliininpuute -diabetes, jonka oireita ovat lisääntynyt nälkä ja virtsaneritys, jano, laihtuminen, väsymys ja yleiskunnon vähittäinen heikkeneminen ja lopulta tajunnan hämärtyminen. Voimakas hyperglykemia voi muuttaa silmän mykiöitä niin, että näkö hämärtyy. Vereen kertyy happamia aineenvaihduntatuotteita, hengitys muuttuu nopeaksi ja syväksi sekä tuoksuu asetonilta. Vatsakipu ja oksentelu on tavallista. Potilas on viipymättä vietävä sairaalaan, jotta tauti varmistetaan ja hoito aloitetaan. Päivittäinen insuliinikorvaus annetaan ruiskeina. Syömisen on oltava säännöllistä ja ruokavalion oikea, liikunnan runsasta ja säännöllistä.

Monilla APECED-potilailla kehittyy suuria saarekesolujen vasta-ainemääriä jo vuosia ennen diabeteksen ilmaantumista. Tilanne edellyttää ainakin seurantaa veritutkimuksilla, jotta insuliinihoito voidaan aloittaa hyvissä ajoin. APECEDissa diabetes ennen kouluikää on hyvin harvinaista; ja sen puhkeaminen yleistyy vasta kouluiän jälkeen. APS II -potilailla diabetes on ensimmäinen komponentti noin puolessa tapauksista eikä ole harvinaista, että se ilmaantuu jo ennen 10 vuoden ikää. Ilmaantumishuippu on kolmannella ja neljännellä ikävuosikymmenellä. Joillakin potilailla tauti puhkeaa vasta eläkeiässä.

 

 

 

Ote professori Jaakko Perheentuvan potilasohjeesta 2006:

 

Diabetes (sokeritauti)

 

APECEDin diabetes johtuu haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta ja sitä seuraavasta insuliinin puutteesta. Se aiheuttaa elimistön tärkeän polttoaineen, glukoosin, aineenvaihdunnan häiriytymisen, joka ilmenee mm.verenglukoosin lisääntyneisyytenä. Seurauksena on sokerin ”vuoto” virtsaan, runsas virtsaaminen ja jatkuva jano. Näihin oireisiin liittyy laihtuminen, väsyneisyys ja yleiskunnon vähittäinen heikkeneminen. Taudinkuva ei eroa "tavallisesta" lapsuustyypin diabeteksesta. Tuollaisten oireiden ilmaantuessa tulee viipymättä hakeutua lääkäriin, sillä tauti todetaan helposti veren sokeri-pitoisuuden lisääntyneisyydestä ja sokerivirtsaisuudesta. Seurauksena oleva kuivumisvaara on torjuttava alkamalla insuliinihoito nopeasti.

 

Insuliinikorvaus annetaan mieluiten useina säännöllisinä ruiskeina ihon alle päivittäin. Syömisen tulee olla säännöllistä, jonka lisäksi ruokavalion on oltava oikea. Myös liikunnan oltava runsasta ja säännöllistä.