Suolen toimintahäiriöt

Suolen toimintahäiriöt

 

Suolen toimintahäiriön syyt ovat APECEDissa moninaiset. Hypoparatyreoosi­potilaan ripulin syynä voi olla helposti korjattava hypokalsemia. Kroonisen ripulin syy voi olla ohutsuolen limakalvon autoimmuunivaurio, jossa ruoan­sulatusentsyymejä tuottavat solut tuhoutuvat. Autoimmuunivaurio voi myös tuhota haiman ruoansulatusentsyymituotannon. Molempia häiriöitä hoide­taan entsyymivalmisteilla. APS:ien harvinainen komponentti voi olla myös keliakia, joka on ohutsuolen sulanutta ravintoa vereen siirtävän nukkamaisen limakalvon autoimmuunituho. Tauti edellyttää kotimaisista viljatuotteista luopumista

 

Pitkittynyt ripuli edellyttää aina suolistoon erikoistuneen lääkärin tutkimuksen. Myös suoliston kandidoosi on harvinainen kroonisen ripulin syy. APECED-potilaille yleistä on myös krooninen ummetus, ja sekin voi johtua suolen limakalvon autoimmuunitaudista. Joillakin potilailla ripuli ja ummetus vuorottelevat. Hypoparatyreoosipotilaan ummetuksen syynä voi olla hyperkalsemia. Muutoin ummetuksen hoitoon kuuluu runsaasti imeytymätöntä kuitua sisältävä ravinto.

 

 

 

Ote professori Jaakko Perheentuvan potilasohjeesta 2006:

Ripuli. APECED-potilaan taipumus löysiin jopa vetisiin ulosteisiin liittyy usein hypoparatyreoosin hypokalsemiaan. Ripuli voi haitata D-vitamiinilääkkeen ja kalsiumin imeytymistä ja siten pahentaa itseään. Näissä tilanteissa saatetaan joutua antamaan D-vitamiinijohdosta (Etalpha®) tilapäisesti ruiskeena lihakseen. Ripulin ilmaantuminen edellyttää tavallista tiiviimpää veren kalsiumpitoisuuden seurantaa. Muukin, harvinaisempi, syy voi olla kyseessä; ripuli, joka ei liity hypokalsemiaan, vaatii erityistutkimuksen ja erityishoitoja.

 

Ummetus. Ummetuksen ilmaantuessa on ensisijaisesti varmistettava, ettei kyseessä ole hyperkalsemia. Muutoin ummetuksen hoitoon kuuluu runsaasti imeytymätöntä "kuonaa" sisältävä ravinto; vihannekset ja kokojyväleipä. Joskus tarvitaan lääkärin valvonnassa tehokkaampiakin hoitoja.