Verenpaine

Korkea verenpaine eli hypertonia

 

Korkea verenpaine voi olla APECEDin erillinen komponentti tai johtua sen muista osataudeista, kuten munuaistaudista. Melko tavallinen syy on lakritsin tai salmiakin runsas käyttö, koska niissä on suolahormonin tapaan vaikuttavaa ainetta. Addison-potilailla korkean verenpaineen syy voi olla liiallinen suolahormonikorvaus. Korkea verenpaine on yleensä oireeton, mutta vaikeana se aiheuttaa päänsärkyä ja huimausta. Pitkään jatkuessaan se rasittaa valtimoita ja sydäntä. Verenpaineen mittaus kuuluu rutiinitarkastukseen.

Verenpaineen kohonneisuuden syy on selvitettävä ja paine on saatava normaalitasolle, suolansaantia vähentämällä ja elintapoja muuttamalla tai lääkityksellä.

 

 

 

Ote professori Jaakko Perheentuvan potilasohjeesta 2006:

Korkea verenpaine


Korkea verenpaine on APECED-potilailla verraten yleinen. Se ei tavallisesti aiheuta mitään oireita, vaikeana kyllä usein päänsärkyä. Verenpaineen mittaus kuuluu siksi määräaikaiseen rutiinitarkastukseen. Sen kohonneisuuden syy on selvitettävä, ja paine on saatava normaalitasolle. Joillakin potilailla syynä on liiallinen suolahormoniaktiivisuus. Useilla toisilla on ollut himo lakritsin ja/tai salmiakin runsaaseen nauttimiseen; se on verraten helposti poistettava syy verenpaineongelmaan